Ally-kano

Jeg benytter en Ally-kano som produseres av Bergans. Den leveres i to varianter, med buet eller rett kjøl. Jeg har valgt kano med buet kjøl da den sies å være mer til allround bruk. Kanoene er å få i forskjellige lengder. Valget mitt falt på 16,5` da jeg har med stor hund og vil ha mulighet til å ha med en person også. Link til Bergans sine nettsider finner du her: www.bergans.no/ og monteringsanvisning her: Montering.






Monteringen
Ved første gangs montering er duken noe "stram" som medfører at monteringen kan oppleves noe vanskelig. Det er en fordel å sette av god tid og gjerne være to ved første gangs montering. Ved min første gangs montering stod innerbunnen, altså det korteste av de langsgående rørerene, som en S. Jeg hadde ikke kjangs å få røret til å ligg rett i bunn av kanoen. Etter å ha plagdes en stund la jeg inn de resterende langsgående rørene og forsøkte å legge dem ca der de skulle være. Dette gjorde at duken ble liggende litt i press. Jeg lot den ligge slik til dagen derpå, og opplevde da at monteringen gikk mye enklere.

Bilder
Noen bilder fra montering av kanoen da jeg padlet i Øvre Pasvik Nasjonalpark sommeren 2011. Her brukte jeg 27 minutter på å montere kanoen, noe jeg var veldig fornøyd med. Kanoen hadde stått montert frem til turen slik at duken var utvidet litt.





Tips og triks
Plastklipsene som holder tverrspantene har en tendens til å ryke. Jeg velger derfor å bruk strips i tillegg på noen av kryssene i bunn av kanoen for å være på den sikre siden og for å slippe å justere på spantene underveis.

Strips kan brukes over kryssene i bunn av kanoen slik at spantene ikke skal skli ut av posisjon.

Det er også en fordel å ha et flytetau i enden av kanoen slik at man kan dra kanoen gjennom stryk mens man selv går på land. Dette bør være en 10-12 meter. Jeg har festet en karabinkrok i hver ende av kanoen slik at jeg kan velge hvor jeg ønsker å feste flytetauet. Når man drar kanoen gjennom stryk er det også en fordel å kunne feste tauet i begge ender for å lettere styre kanoen. 

Karabinkrok festes i hver ende av kanoen. Et flytetau brukes for å kunne dra kanoen.

Ved å feste en karabinkrok på tverrspantet har man ei ekstra hånd til å holde fiskestanga mens man benytter de to andre til å padle. Karabinkroken jeg benyttet kunne vært hakket større. Fiskestanga klipses inn i kroken, og enden av fiskestanga legges inni en løkke som man fester nede mellom beina i kanoen. På denne måten kan man fiske mens man padler uten å holde stanga, og enkelt ta den i hendene om man får fisk. 

Karabinkrok festes på tverrspantet for å holde fiskestanga.

Om du har med hund er det en fordel å ha noe som hunden kan ligge på i bunn av kanoen. Det er ikke noe særlig å skulle ligge på stengene på en lengre tur. Jeg bruker et liggeunderlag av skumplast som jeg legger dobbelt. Om du har en hund som er glad i å bade og kan finne på å hoppe ut midt utpå vannet vil jeg anbefale å bruke ei sele med håndtak på ryggen. Jeg fikk testet å løfte/dra hunden opp i kanoen fra vannet, og det fungerte helt utmerket. Hunden veide da ca 30 kg.

Liggeunderlag til hunden. Fiskestanga er også festet i karabinkroken.

Montering av spraycover

Om man skal padle større innsjøer eller i hav er det en fordel å benytte spraycover for å unngå at kanoen fylles med vann om det blir dårlig vær og bølger. Man må lime på lapper rundt hele kanoen som man så trer en strikk gjennom. Spraycoveret hektes så fast i strikken. Det tok et par timer å lime på alle lappene. Som produsenten opplyser om er det en fordel å tørke av lappene og området på kanoen hvor lappen skal festes med aceton før man limer den fast.

Lappene til spraycoveret lilmt på.
Spraycoveret hektes til strikken.
Ally kano med spraycover.