tirsdag 27. mars 2012

Finnmarksvidda på tvers: Karasjok - Alta

Dato: 20.03 - 24.03.2012

Bilder fra Finnmarksvidda på tvers. Ruten går fra Assebakti som ligger ca 15 km utenfor Karasjok og til Øvre-Stilla som ligger noen mil sør for Alta. Det går en scooterløype hele veien som er godt merket. Deler av traséen fra Finnmarksløpet med hundespann følger denne ruten til Alta. Om man skulle velge å gå turen utenom løypen vil man måtte bruke betraktelig lengre tid.

Terrenget er tidvis en del kupert, spesielt starten fra Assebakti. Etter hvert kommer man opp på snaufjellet hvor det er lite vegetasjon og noe flatere. Temperaturen varierte fra - 17 grader til et par minus. Jeg gikk med taudrag til pulken noe som fungerte fint. Jeg brukte fire netter i telt ved at jeg startet turen med å slå opp teltet kvelden før jeg skulle begynne å gå fra Assebakti.

Høyedepunktet på turen var å gå over Finnmarks største vann, Lesjavre. Det var ellers noe trafikk av snøscootere, spesielt fredag og lørdag, så man kan sikkert legge turen tidlig i uka for å unngå dette. Jeg møtte også en del hundespann, så man bør ha mulighet for å gå med sin egen hund i bånd.

Våknet til - 17 grader og sol. Temperaturen steg litt utover dagen.

Det er merket scooterløype hele veien.

Ravnastua fjellstue. Ligger langs scooterløypen.

Hilleberg Allak.

Fire hundespann kjørte forbi like etter at teltet var satt opp for dagen.

Echo venter på maten.

Utsikten fra teltet.

Skilting langs scooterløypen.

Hjemmelaget energibar var godt påfyll underveis.

Snaut på vidda.

Echo kan også brukes til å tørke sokkene på!

Smeltet 5 liter vann ene kvelden med gassbrenner og en titankjele.

Det snødde mye i løpet av natta. Pulken ligger nedsnødd ved spaden.

Teltet ble slått opp i sørøst-enden av Lesjavre.

Echo har sjekket ut nysnøen.

Pulken pakket og klar. Arctic Bedding er det blå trekket som ligger øverst. Inni er et skumplast liggeunderlag, et Exped Downmat 7M dun oppblåsbart liggeunderlag og sovepose. Klart til å dras rett inn i teltet. Fungerer utmerket!

Echo.

Vannet må også ut, helst på en gjenstand.

Paris Pulk. På vei over Lesjavre.

Solgløtt.

Værskifte.

Klargjøring av teltplassen.

Telt og sovepose til tørk.

Echo ligger og nyter sola i teltet.

Hilleberg Allak.

Puddersnø.

Meg.

Goal Zero Nomad 7 solcellepanel. Lader 4 stk AA-batterier og andre usb-dingser som Iphone.

Ved å bruke en brødpose i matskåla slipper man oppvask. Ny pose for hver frokost.

Joatkajavri fjellstue. Ligger langs scooterløypen.

Ved veis ende i Øvre-Stilla.


24 kommentarer:

 1. Ni ser ut att ha haft en god tur:))..härliga bilder. Echo och Totte ser verkligen ut som bröder.) kopior av varandra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en bra tur! Var heldig og fikk litt sol underveis :-) Du får legge noen bilder av Totte på facebook!

   Slett
  2. Ja jag måste göra det, drar Echo något ? El bara följeslagare.

   Slett
  3. Han fant plutselig ut at han kunne dra litt, men han har bare ett tempo. :D Men han er sterk, så merker at han avlaster når han først drar. Tror det hadde blitt noe helt annet om han hadde dratt sammen med en annen hund. Drar Totte?

   Slett
 2. Virkelig et flott innlegg av en tydelig flott tur over vidda. Flott stemning du gir via bildene. Full vinter der, full vår her sør. Det er langt det landet her og artig at det gir slike forskjeller i årstider som akkurat nå.

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja det var full vinter, men heldigvis har sola begynt å ta litt her nord også. :-)

   Slett
 3. Kanonflotte bilder, og kan se ut som en flott tur.
  Ser nå at jeg skal investere i samme telt som deg, et telt jeg vil tro du er fornøyd med.
  I tillegg en kjempeflott hund:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar! :-) Ja jeg er veldig fornøyd med teltet. Liker spesielt det at man slipper å tre stengene i kanalene som på de fleste andre telt. Lett å sette opp/ned, passe takhøyde, sterk duk og god plass. Veier jo litt når man går solo men det får så være :-)

   Slett
 4. Så ut som en fantastisk tur. Spennende med så store vann. Fine bilder! Brødposetrikset er herved adoptert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Lesjavre var spesielt, og det er sikkert fint med kano der. Bra at du plukker opp noen tips fra bloggen! :-)

   Slett
 5. Flotte bilder fra en flott tur:) Har gått denne turen engang for mange år siden.

  SvarSlett
 6. Herlig innlegg som trigger turlysten.

  SvarSlett
 7. Haha, skal begynne å tørke sokkene på den måten, jeg og! :D Fine bilder! Utrolig fint landskap!

  SvarSlett
 8. Hei!

  For en flott og inspirerende blogg du har! Jeg og en venninne har bestemt oss for å gå tvers over Finnmarksvidda neste år, rett før påske. Men vi er litt sånn ny på lange turer, så jeg lurer litt på hva du anbefaler som vi absolutt bør investere i av utstyr før vi gir oss ut på turen? Hadde vært kjempesnilt hvis du hadde orket å ta deg tid til det i hvertfall :-) Egentlig alt fra klær, "nødutstyr" og proviant... Hvilke ski bruker du? Er fjellski det beste? Eller duger andre ski?

  - Også lurer jeg på hvorfor du reiste fra Karasjok til Alta, og ikke andre veien? Vi tenkte å reise fra Alta til Karasjok egentlig... Hva anbefaler du? :-)

  Mvh trønder Elfrid :-)

  SvarSlett
 9. Hei, takk for hyggelig tilbakemelding! :-)

  Angående hvilket utstyr dere trenger så kan du jo ta en titt på "utstyrsliste vinter" øverst på bloggen. Der ser du stort sett hva jeg bruker, så kan du jo sammenligne med hva du har fra før og se hva du eventuelt kan ta med deg. Om dere er veldig uerfarne så vil jeg kanskje anbefale dere å starte med en litt kortere tur, da man bør kjenne og kunne bruke utstyret før man legger avgårde vinterstid på vidda. Jeg bruker et par gamle fjellski for øyeblikket, det fungerer helt fint. Hvilken vei dere går spiller ingen rolle, det passet best med transporten slik for min del. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for svar! :-)

   Vi tenkte vi skulle prøve oss på Trekanten i Trollheimen, hvis du har hørt om den turen, før vi prøver oss på vidda :-) Trollheimen er et forholdvis kjent område for oss for det brer seg utover grensetraktene i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Så det blir spennende å se om vi blir godt nok rustet for en tur på vidda. Er vel en del forskjeller fra Trollheimen og Finnmarksvidda, men vi har ikke avgjort noe ennå. Kanskje vi må vente til påska 2014 før turen går til Finmark.. :P

   Elfrid

   Slett
  2. Hei, igjen!
   Nå har vi bestemt oss for å legge turen til Finnmarksvidda på hylla og bare nyte Trollheimen! Det er jo så mange flotte turer i nærområdet som vi heller bør ta nytte av før vi beveger oss lengre utover landet. Jeg har faktisk ei bok om turer i Tollheimen, så det skal bli spennende å få huket av hver og en tur i denne boken: http://www.akademikaforlag.no/node/1603

   Så blir det spennende å følge bloggen din videre :-)
   Elfrid

   Slett
  3. Hei! Om dere legger Finnmarksvidda vinterstid på hylla så vil jeg anbefale Øvre Pasvik med kano sommerstid! Fantastisk flott område som jeg har vært innom tre år på rad nå, like flott hver gang :-) Er veldig lite kjent sør for Nordland dessverre, men må vel utvide lekegrinda sørover etter hvert! Dere får opprette blogg og legge ut bilder fra Trollheimen! Andreas

   Slett
 10. Heisann! Flott blogg du har :) Er ganske ny i dette game så jeg har et par spørsmål som jeg håper du kan svare meg på. Først av alt. Hvordan planlegger du ruten? Jeg er ikke spesielt interessert i å følge de merkede stiene/scootersporene eller turisthyttene. Vil føle at jeg er helt alene og at jeg navigerer ut i fra mine egne observasjoner og logikk istedenfor scooterspor :) Gir meg en større mestringsfølelse :) Tenkte hovedsaklig å gå fra stilla til karasjokk(vinterstid).
  Har lyst til å isfiske på turen samtidig så derfor ønsker jeg å gå over Lesjavri. Mer enn dette vet jeg ikke enda. Noen rute ideer? Lurte også på hvordan du velger å sette opp en levegg. Forstår at man setter opp veggen imot vinden men vinder har jo en tendens til å snu i løpet av natta? Hva gjør man da? Mange spørsmål men håper du kan ta deg tid til å svare meg :) Mest av alt håper jeg at du kan gi meg et utfyllende svar på hvordan du pleier å legge opp rutene dine :)

  SvarSlett
 11. En flott tur! Finnmarks største vann heter Iešjávri, betyr på norsk "Selve vannet". Veldig fint å se de opprinnelige samiske navnene brukt, som Ássebákti og Joatkajávri, som nå er de godkjente og skal brukes. Noen har både et samisk og norsk navn: Ravnastua f.eks. som på samisk er (Rávnná) Gárdin, jf, et av dine bilder (skilt).

  SvarSlett
 12. Hei, ser ut som en flott tur! Hvor lang tid tok det?

  SvarSlett