tirsdag 2. oktober 2012

Stabbursdalen Nasjonalpark

Dato: 27.09 - 30.09

Stabbursdalen Nasjonalpark som ligger i Finnmark mellom Lakselv i øst og Alta i vest har verdens nordligste furuskog med opptil 500 år gamle trær. Nord for tregrensen og langs Stabburselva er det for det meste bjørkeskog som preger terrenget. Elva er lakseførende og har bestander av sjørøye og sjøørret. Adkomst til parken er ca 13 km nord for Lakselv sentrum langs E6. Grusvei går så mot vest ca to km sør for brua over Stabburselva. Grusveien inn til parken er ca 6 km og leder til en parkeringsplass med merket sti innover parken.

Vi ruslet innover parken og furuskogen ca 5 km i mørket torsdags kveld med hodelykter, og slo opp teltet ved Stabbursfossen. I løpet av den korte etappen hadde vi allerede gått ut av furuskogen og terrenget ble mer preget av bjørkeskog. Neste morgen startet vi vandringen oppover langs Stabburselva i nydelig høstvær. Lufta holdt rundt 4-5 grader. Vi tok oss god tid oppover langs elva, med to overnattinger ved elva de påfølgende dagene. Etter ca 10 km snudde vi så og gikk i retur. 

Det er ikke lov å fiske i elva etter 31. august så fiskestanga måtte settes igjen hjemme denne gangen. Det ble mørkt rundt kl 19, så vi fikk god tid å sitte foran bålet. Om jeg skulle lagt turen til området på nytt ville jeg nok dratt i perioden hvor man kan fiske i elva. Fordelen med å gå så sent som vi gjorde er at det nesten ikke er folk i området. Vi møtte på ett par i løpet av hele turen over tre dager. Stabbursdalen er omsluttet av høye fjell på begge sider, så på denne tiden av året nådde ikke sola ned i dalen i det området vi gikk i. Alt i alt en fin tur i et flott område!Info-tavle ved parkeringsplassen. 

Elva Dilljohnjálbmi må forseres for å komme inn i parken. Det er hengebru over elva om man følger stien innover.

Hengebrua over Dilljohnjálbmi.

Camp første natta.

Et SeaKing helikopter kom flyvende lavt innover dalen.

Startet oppover dalen.

På vei oppover langs Stabburselva.

Noe kupert terreng langs elva.

Fine høstfarger.

Fine høstfarger.

Teltet monteres for kvelden.

Fin utsikt fra teltåpningen.

Fredag = Taco

Stedvis var elva ganske stillegående.

Et lite parti med steinur.

Stabburselva.

Mye døde trær i skråningen på motsatt side av elva.

Et flatere parti av dalen.

Kanskje denne er én av de 2000 reinene som visstnok tas av ørn årlig?

Kunne se ut som om bjørkmåleren har gjort betydelig innhugg i dalen. 

Ørn.

Fjellvegg et stykke opp i dalen.

Gryterett til kvelds!

Sola nådde ikke ned i dalen, men fint vær var det.

Stabburselva.

Kunne se ut som lynet hadde skrelt av halve stammen på dette treet?

Trapp over reingjerdet var en god løsning!

Innover furuskogen på vei ut av området.

Skit av krekling. Hvilket dyr?

Ei gammel furu i parken.10 kommentarer:

 1. Utrolig flott område. Drømmer og og vandre rundt i den nordlige delen av Norge en dag... Imens får jeg nyrte bilder og tekst fra dere som er så heldige...
  Flott raport med info om område.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Helge! Fint område absolutt, men jeg setter uansett en knapp på Øvre Pasvik eller Anarjohka om jeg skulle velge en favoritt :-)

   Slett
 2. Igjen flott rapport og delikate bilder! Det blir en uke eller to i nasjonalparken der når jeg kommer oppover. Akkurat når det blir er blitt mer usikkert nå. Skal i allefall oppover i 2015 på et jubileum. Da kan jeg slå to fluer i en smekk.

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! 2015? Skulle ikke du nordover i løpet av 2013? :-)

   Slett
  2. Jo, var planen det til sommeren. Skal aldri si aldri, men siden jeg likevel skal opp i 2015 så "tar" jeg Finnmark da heller. Har mye ugjort her sør etter sist sommer.

   :)

   Slett
 3. Fint turinnlegg. Du har ei fin leikegrind der oppe. Kjenner jeg er litt misunnelig:)
  Frister å være der med fluestang under noen skikkelige klekkinger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja man kan velge og vrake i fine områder her nord! :-) Neste på lista som jeg har lyst til er en tur innover Lemmenjoki i Finland, men må se hva det blir til.

   Slett
 4. Herlig Rapport Andreas :) Jeg var der oppe selv nå i sommer, men vi gjekk inn fra tverrelvdalen i alta og innover til stabburselva..vandret oss nedover elva i 14 dager før vi russlet vekk og mot "okselv" om jeg husker navnet rett :) Håper på Pasvik neste gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! :-) Pasvik er også et helt fantastisk område. Om du skal holde deg i parken vil jeg absolutt anbefale kano om du har mulighet for det. Mange flotte holmer å slå opp teltet på.

   Slett
  2. Var med og bygde hengebrua da jeg var på Porsangmoen i 1973.Husker en hyggelig oppsynsmann der.Et godt minne.
   Endre Tajet,Brumunddal

   Slett